7. Regieorganisatie met contracting party
Een variant op managing agent is contracting party. Hierbij ligt het contractbeheer ook bij de managing agent. De contracten worden afgesloten via de managing agent op basis van de strategie en de tactische uitwerking. Dat betekent minder risico en administratieve druk op het operationele en tactische aspect. Het betekent ook dat de opdracht gevende organisatie nog minder grip heeft op de operationele teams, op de aansturing van deze teams en daarmee op de KPI’s die zijn afgesproken met directie.
8. Regieorganisatie met integrale dienstverlener
Die grip komt terug door samen te werken met een integrale dienstverlener. De knip zit op hetzelfde niveau. De tactische aansturing gaat ook hier deels over naar een toeleverancier. Het grote verschil zit in het feit dat deze de diensten direct aanstuurt. De contactpersoon van de leverancier van integrated facility management kan de tactische aansturing meteen omzetten naar operationele aansturing en daarmee volledig afstemmen met de strategische en tactische doelen van de opdracht gevende organisatie. Bijkomend voordeel is de taakintegratie en flexibiliteit die een integrale dienstverlener kan bieden. Op één locatie en over meerdere locaties heen. Het kan wel nog steeds een belasting zijn als deze deels tactische aansturing over verschillende locaties heen plaatsvindt. Dan is een demandorganisatie voor beide partijen wenselijker.
9. Demandorganisatie met single service / multi service
Voor een demandorganisatie geldt dat de knip hoger zit. Nu worden de tactische en operationele aansturing volledig uitbesteed. De vraag is dan of single service of multi service contracten dan echt van toegevoegde waarde zijn. Natuurlijk zijn er goede afspraken te maken met de afzonderlijke leveranciers, maar dan werken de afzonderlijke diensten nog steeds in een eigen silo én met een eigen contract. Op tactisch niveau is er nog wel oog voor het belang van de medewerkers van de opdracht gevende organisatie. Direct daar op sturen in de operatie is onmogelijk. Die grip loopt altijd via een account manager. Ook de onderlinge afstemming tussen verschillende leveranciers staat of valt met de bereidheid van deze partijen. Van taakintegratie is vanzelfsprekend geen sprake.
10. Demandorganisatie met managing agent
Datzelfde geldt ook voor een demandorganisatie met een managing agent. Eigenlijk voegt de opdracht gevende organisatie een extra managementlaag toe om de toeleveranciers op tactisch niveau goed aan te sturen. Daar komt dan mogelijk wel het voordeel van een centrale servicedesk bij. De medewerker hoeft niet voor elke afzonderlijke dienst naar een apart loket. De vraag is of een managing agent hier aan wil beginnen. Er zijn namelijk veel afhankelijkheden en de daarmee samenhangende risico’s. In het ergste geval wordt de managing agent van beide kanten verantwoordelijk gemaakt voor verminderde medewerkerstevredenheid, verminderde dienstbeleving of (te) lange doorlooptijd van servicetickets.
11. Demandorganisatie met contracting party
Hoewel het samenwerken met een contracting party het contractbeheer vereenvoudigt, blijven de nadelen van gebrek aan grip op de toeleveranciers en de uitvoering van de dienstverlening. Er is geen direct contact met de partij die uiteindelijk de diensten uitvoert en bij meerdere dienstverleners is de dienstverlening vaak niet goed op elkaar afgestemd. Daarvoor staat ook de contracting party te ver weg van de facilitair medewerker. Als deze überhaupt iets aanneemt van iemand anders dan de werkgever zelf.
12. Demandorganisatie met integrale dienstverlener
Waar een integrale dienstverlener bij een regieorganisatie tactisch en operationeel van toegevoegde waarde is, integrale dienstverlener bij een demandorganisatie dat op strategisch niveau. Het volledige facilitaire bedrijf wordt aangestuurd en uitgevoerd door één leverancier door een vast team. Per locatie is er een locatiemanager die locatie kent en de tactische en operationele aansturing doet. Op strategisch niveau heeft de opdracht gevende organisatie één aanspreekpunt en legt de KPI’s vast voor het facilitair bedrijf. Wijzigingen of veranderingen zijn eenvoudig door te voeren door de korte lijnen naar en binnen dit facilitair bedrijf. Het aanspreekpunt van integrale dienstverlener is tevens een persoonlijk strategisch adviseur op het gebied van workplace management, huisvesting, workplace experience, fysieke en mentale welzijn, veiligheid en sociale en ecologische duurzaamheid.
De 12 manieren waarop u facility management kunt inrichten in uw organisatie
In dit artikel hebben we de 12 manieren waarop u facility management kunt inrichten in uw organisatie besproken en uitgelegd waar u rekening mee moet houden. De keuze is afhankelijk van de omvang van de organisatie en het strategische belang van werkplekbeleving en medewerkersbeleving. Als u zoekt naar een strategische samenwerking, eenvoudige aansturing en consistentie binnen en tussen de verschillende diensten, dan is een compacte demandorganisatie en een samenwerking met een integrale dienstverlener de beste manier. Het biedt eenvoud, flexibiliteit en is volledig ingericht om te werken met KPI’s gebaseerd op uw outcomes.