2019-04-08

"Palveluala Suomessa tarvitsee työntekijöitä" – ISS järjesti maahanmuuttajanaisille työhaastattelupäivän

ISS Suomi ja Startup Refugees aloittivat kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3. ohjelman maahanmuuttajanaisten työllistämiseksi. Osana yhteistyötä ISS:n päätoimipisteessä Pitäjänmäellä järjestettiin haastattelupäivä, jossa rekrytoitiin Startup Refugeesin tukemia naisia ISS:lle.
Startup Refugees on vuonna 2015 perustettu verkosto, joka tukee aktiivisten turvapaikanhakijoiden yrittäjyyttä, työllistymistä sekä ammattitaitoa. Tähän mennessä Startup Refugees on kartoittanut yli 3 000 maahan muuttaneen ihmisen osaamisen ja välittänyt yhteensä 647 työpaikkaa sekä yli 3 500 koulutusmahdollisuutta. Yksi verkoston avustuksella työllistyneistä on ISS:n lounasravintolassa kokkina työskentelevä Israa Saaed Hasan.

Hänet kutsuttiin kertomaan oma työllistymistarinansa Ultimes Business Gardenissa järjestettyyn haastattelupäivään, johon osallistui 40 maahanmuuttajataustaista naista. Tavoitteena oli kertoa heille ISS:n työmahdollisuuksista ja samalla kaikilla oli mahdollisuus työhaastatteluun.
 
– Löysin Startup Refugeesin Facebookista ja pääsin verkoston avulla työhaastatteluun. Haastattelun jälkeen pääsin puhumaan nykyiselle esimiehelleni ja minusta tuntui, että hän piti minusta heti, koska hymyilen niin paljon. Olen päässyt näyttämään ihmisille mitä osaan tehdä, minkä lisäksi osaamiseeni luotetaan, Israa kertoi oman ISS-uransa alkumetreistä.
  Israa_2
 
Israa Saaed Hasan kertoi paikalle saapuneille kuuntelijoille ISS:n tarjoamista työmahdollisuuksista. Vieressä tulkannut Arkan Aal-Owayef. 
 


”Itseensä uskomalla mitä tahansa on mahdollista saavuttaa”

Haastattelupäivän Israa näki hyväksi mahdollisuudeksi saada työtä. Hän korosti useaan otteeseen asenteen merkitystä siinä, miten sekä työhaastattelussa että työssä itsessään pärjää. Israan oma tausta ei suinkaan ole ruoanlaiton puolelta.

– Olen opiskellut aikaisemmin insinööriksi. Ruoanlaitto on ollut minulle enemmänkin harrastus, josta olen saanut tehdä ammatin. Mielestäni tämä on hyvä esimerkki siitä, että itseensä uskomalla mitä tahansa on mahdollista saavuttaa.

Israan tueksi työelämässä ovat nousseet niin omat työkaverit kuin asiakkaat, jotka kannustavat häntä työssään. Kaikkein arvokkaimmat tukijoukot löytyvät kuitenkin Israan kotoa. 

– Minulla on kaksi poikaa, jotka ovat aina tukenani. Heidän silmissään olen superäiti – usein he kutsuvat minua nimellä Master Chef!
 
Sari 
Tilaisuuden avasi ISS:n henkilöstöjohtaja Sari Suono-Rasehorn.


”Palveluala Suomessa tarvitsee työntekijöitä”

Maahanmuuttajanaisten työllistämisohjelmassa ISS vastaa ohjelman koordinoinnista sekä työntekijöiden perehdyttämisestä. Startup Refugeesin vastuulle jäävät oikeiden työntekijöiden löytäminen ISS:n tarpeisiin sekä työtä saavien tukeminen käytännön asioissa, kuten verokorttien järjestämisessä. ISS Palveluiden henkilöstöjohtaja Sari Suono-Rasehornin mukaan yhteinen projekti on loistava mahdollisuus kaikille osapuolille. 

– Totuus on se, että palveluala Suomessa tarvitsee työntekijöitä, sillä työperäistä maahanmuuttoa ei ole riittävästi. Samalla me pystymme tarjoamaan näille naisille mahdollisuuden päästä kotoa työelämään, saada omaa rahaa ja sitä kautta taloudellista itsenäisyyttä.

Naisten jalkautumisella työelämään on merkittävä vaikutus paitsi heille itselleen, myös maahanmuuttajaperheiden integroitumiseen Suomessa. Tätä tukee muun muassa suomalainen, korkeatasoinen koulujärjestelmä, joka mahdollistaa naisten työssäkäynnin kotiin jäämisen sijaan.

– Maahanmuuttajanaisia työllistämällä pystymme edesauttamaan myös heidän lapsiansa pääsemään kiinni yhteiskuntaan ja sen tarjoamiin palveluihin. Näin esimerkiksi lasten mahdollisuudet oppia suomea paranevat, toteaa Sari Suono-Rasehorn.

Hän muistuttaa ISS:n tarjoamista koulutusmahdollisuuksista. 

– Vuosittain noin 300 ISS:läistä osallistuu tutkintotavoitteiseen koulutukseen. Myös tänään rekrytoitavien naisten on mahdollista kouluttautua työnsä ohella ja hankkia itselleen ammatti.

Päivä oli menestyksekäs: jo samalla viikolla uudessa työssään ISS:llä aloitti neljä uutta työntekijää. Tämän lisäksi noin 20 haastateltavalle etsitään heille sopivaa tehtävää. 

Lue lisää >>
ISS:n ja Startup Refugeesin yhteisestä ohjelmasta maahanmuuttajanaisten työllistämiseksi.
 
 
ISS on yksi Suomen suurimmista yksityisistä työnantajista. Vuonna 2018 ISS:llä työskenteli ammattilaisia 86 eri kansallisuudesta. Tarjoamalla työllistymismahdollisuuksia ja arvostamalla työyhteisömme monimuotoisuutta tuemme YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ”ihmisarvoista työtä ja talouskasvua” sekä ”eriarvoisuuden vähentäminen.” 
Tutustu yritysvastuuraporttiimme osoitteessa www.issyritysvastuuraportti.fi